Noutăți

Citește ultimile noutăți despre piața imobiliară

Selecteaza-ti cu mare atentie viitorul chirias

preturi chirii tulcea

Sa spunem ca ai un apartament de inchiriat in Tulcea. Care ar fi cel mai mare vis al tau legat de viitorul chirias? Probabil ti-ai dori sa gasesti un om suficient de matur, care sa ingrijeasca locuinta inchiriata ca si cum ar fi a lui, nu? Sa-ti plateasca chiria la timp, sa pastreze curatenia, sa fie atent la detalii, la mobila, sa nu tranteasca usile, sa nu deranjeze vecinii si tot asa.

In prima faza ai fi tentat sa inchiriezi unor persoane pe care le cunosti deja. Aceasta pare solutia cea mai simpla, nu? Dar, este oare o idee buna sa inchiriezi unor apropiati? E posibil ca cei pe care nu-i cunosti sa-ti placa mai mult. Plus ca, alegand a doua varianta, ai mari sanse sa nu strici niste prietenii, atunci cand lucrurile merg prost…

Alege-ti viitorul chirias dupa gradul de seriozitate si nu dupa principii legate de amicitia care va leaga. Intr-un fel sau altul, atat timp cat el iti este chirias, sunteti colaboratori si iti doresti ca lucrurile sa mearga bine. El este cel care va intra in contact cu asociatia de locatari pentru a-si plati intretinerea, tot el este cel care trebuie sa plateasca si utilitatile si vrei sa te asiguri ca o va face la timp. Alege-ti cu mare atentie chiriasul daca vrei sa faci si profit din aceasta inchiriere. Este mult mai greu sa scapi de un chirias cu probleme decat sa-l gasesti pe cel potrivit.

“Si cum il gasesc pe cel potrivit?” – vei intreba. Pur si simplu nu te grabi sa inchiriezi. Acorda putin timp acestui proces, oricat de ocupat ai fi. Profitul nu mai este profit daca reinvestesti acei bani in ceea ce au distrus altii. La final profitul tau va fi zero, daca nu si mai rau.

Stabileste reguli clare inca de la inceput

Ai un apartament in Tulcea si vrei sa-l inchiriezi repede, am inteles. Trateaza totusi aceasta inchiriere exact asa cum e: ca pe o afacere.

Aloca-i putin timp celui care vrea sa inchirieze de la tine si afla cateva detalii de la el precum:

 • A mai stat in chirie? Cat timp a stat si de ce s-a mutat?
 • Are un serviciu stabil? Isi permite cheltuielile legate de inchiriere?
 • Cum isi petrece timpul liber? Ii place sa se distreze? Poate intentioneaza sa dea petreceri in noua locuinta in care s-a mutat.
 • A avut probleme cu fostii vecini? Si mai ales din ce cauza?
 • Il poate recomanda fostul proprietar de la care s-a mutat?

Indiferent cat de ok pare cel caruia decizi sa-i inchiriezi, ia in considerare urmatoarele aspecte:

 • nu folosi un contract tip, ci unul facut de un profesionist.
 • fii foarte atent ce clauze stipulezi in contract, astfel incat sa-l poti rezilia foarte rapid atunci cand chiriasul nu isi respecta obligatiile, mai ales cele legate de achitarea chiriei la timp.
 • fa un contract in care sa fie specificate clar si DETALIAT drepturile si obligatiile fiecarei parti si include o clauza de executare directa, in caz de nerespectare a acestuia.
 • daca este posibil, fa acest contract prin intermediul unui notariat, pentru a fi direct executabil.
 • intocmeste in prezenta viitorului chirias un proces verbal cu inventarul lucrurilor din casa si starea lor, inainte de inchiriere. Ai grija sa semneze dupa ce ati examinat impreuna cele trecute in procesul verbal.
 • chiar daca pare complicat, cere mereu in avans, contravaloarea a trei luni de chirie, drept garantie. In acest mod, vei fi acoperit atunci cand nu-si achita intretinerea, utilitatile.
 • cere lunar copii dupa chitantele de la intretinere si utilitati

Stiu, suna complicat si implica ceva cheltuieli, dar gandeste-te de doua ori inainte de a inchiria ceva foarte usor. Atentia la detalii va face mereu diferenta dintre profit si pierderi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *